Facebook Twitter Instagram YouTube Bloglovin' Newsletter Email

18.2.12

Γνωρίζοντας το δέρμα μας

Γεια σας κορίτσια, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε γύρω από θέματα ομορφιάς σκέφτηκα πως καλό θα ήταν σήμερα να πούμε για βασικά πράγματα καθώς όλες πρέπει να γνωρίζουμε τι τύπο δέρματος έχουμε και τις ανάγκες μας.

                             Βασικοί τύποι:
  • Κανονική επιδερμίδα
  • Μικτή επιδερμίδα
  • Λιπαρή επιδερμίδα
  • Ξηρή επιδερμίδα
  • Ευαίσθητη επιδερμίδα
  • Ώριμη επιδερμίδα

Το δέρμα μας γνωρίζει το ποσοστό λιπαρότητας που θα πρέπει να παράγει. Τα γονίδια, οι δίαιτες, το άγχος, οι φαρμακευτικές θεραπείες αλλά και η ελλειπής φροντίδα του δέρματος, μας καθορίζουν το ποσοστό αυτό και παίζουν σημαντικό ρόλο για την υγεία του.

 *Tip: Μπορείτε να κάνετε ένα τεστ για να βρείτε τον τύπο του δέρματος σας. Καθαρίστε καλά το πρόσωπό σας, στεγνώστε το και με ένα κομμάτι ριζόχαρτο ή μαντηλάκι καθαρισμού φακών επαφής, πιέστε σε διαφορετικά σημεία του προσώπου σας.
Αν η επιδερμίδα σας είναι λιπαρή, το χαρτί θα κολλήσει, θα γεμίσει κηλίδες λιπαρότητας και θα γίνει ημιδιάφανο. Αν τώρα τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν συμβεί, τότε η επιδερμίδα σας είναι ξηρή. Σε περίπτωση που το χαρτί θα κολλήσει στην περιοχή Τ (μέτωπο, μύτη, σαγόνι), τότε η επιδερμίδα σας είναι μικτή ή κανονική.
Περίπου το 70% των γυναικών διαθέτουν μικτό τύπο επιδερμίδας.

Κανονική επιδερμίδα: Η επιδερμίδα αυτή έχει λεία όψη με ομοιόμορφους πόρους. Είναι ισορροπημένη όσον αφορά την υγρασία και τα ποσοστά λιπαρότητας. Δεν εμφανίζει σημάδια ξηρότητας. Αρκεί να γίνεται ο απαραίτητος καθαρισμός και η εφαρμογή απλής ενυδατικής κρέμας.

Μικτή επιδερμίδα: Η μικτή επιδερμίδα συνδυάζει διάφορους τύπους. Στη ζώνη Τ (μέτωπο, μύτη, σαγόνι) η επιδερμίδα είναι λιπαρή ενώ στις υπόλοιπες περιοχές είναι ξηρή ή κανονική. Ανάλογα το πρόσωπο μπορεί να χρειαστεί συνδυασμός προϊόντων. Είναι το περισσότερο ανεκτικό δέρμα, τόσο στις υψηλές όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν χρειάζεται τόσο εντατική περιποίηση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα το παραμελήσετε. Χρειάζεστε μια ελαφριά ενυδατική κρέμα πρωί και βράδυ μετά από έναν καθαρισμό πλούσιο σε βιταμίνες.

Λιπαρή επιδερμίδα: Κύριο χαρακτηριστικό αυτού του τύπου είναι η έντονη λιπαρότητα και η αυξημένη έκκριση σμήγματος με αποτέλεσμα οι πόροι να είναι αρκετά εμφανείς, η επιδερμίδα να γυαλίζει και να δείχνει θαμπή με πολλές ατέλειες (σπυράκια, στίγματα). Αντιμετωπίζει ευκολότερα το κρύο και παρουσιάζει δυσανεξία στην υγρασία και την μεγάλη ζέστη. Το λιπαρό δέρμα εξαφανίζει σε μόλις λίγες ώρες το μακιγιάζ αλλά θετικό είναι ότι καθυστερεί να εμφανίσει ρυτίδες. Φροντίστε να κρατάτε το δέρμα καθαρό και επιλέξτε καθαριστικό με αφρώδη μορφή. Φυσικά τα προϊόντα να είναι για λιπαρές επιδερμίδες (oil free) κάνετε συχνά απολέπιση, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Ξηρή επιδερμίδα: Έχει λεπτούς και λείους πόρους. Συχνά ερεθίζεται και ξεφλουδίζει ενώ σε περιοχές όπως τα μάγουλα έχει άγρια υφή. Λόγο της ξηρότητας και της έλλειψης υγρασίας είναι λιγότερο ανθεκτική στους εξωτερικούς παράγοντες με αποτέλεσμα να εμφανίζει γρήγορα τα πρώτα σημάδια γήρανσης. Χρειάζεται μια περιποίηση που θα προσφέρει μεγάλη ενυδάτωση και λίπανση για την προστασία του δέρματος, χρησιμοποιήστε κρέμα ενυδάτωσης κυρίως την νύχτα, για τον καθαρισμό σας προτιμήστε ένα ενυδατικό γαλάκτωμα χωρίς οινόπνευμα και επιλέξτε προϊόντα πλούσια σε βιταμίνες Α και C. 

Ευαίσθητη επιδερμίδα: Αυτός ο τύπος επιδερμίδας χαρακτηρίζεται από ευαισθησία στους περιβαλλοντικούς  παράγοντες όπως ο ήλιος, το κρύο και ο αέρας αλλά και σε διάφορα συστατικά καλλυντικών προκαλώντας κοκκινίλες, ερεθισμούς και πολλές φορές δημιουργούνται ευρυαγγείες. Χρειάζεται ιδιαίτερα απαλή περιποίηση χωρίς αρωματικές και χρωστικές ουσίες, προτιμήστε υποαλλεργικά προϊόντα και προσέξτε στην επιλογή των καλλυντικών.

Ώριμη επιδερμίδα: Η ώριμη επιδερμίδα χαρακτηρίζεται με την εμφάνιση των πρώτων σημαδιών γήρανσης όπως είναι οι ρυτίδες, η έλλειψη ενυδάτωσης και η θαμπάδα. Αυτό που χρειάζεται είναι η έντονη περιποίηση σε βάθος, ενυδάτωση και σύσφιξη, για να ξαναβρεί τη νεανική όψη και τη χαμένη ζωντάνια της.

*Σε όλες τις περιπτώσεις προτιμήστε τα προϊόντα που δεν περιέχουν παράγωγα πετρελαίου και προσοχή, η υπερβολή επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα. Μην ξεχνάτε πως μια μάσκα ρυθμιστική ανά διαστήματα είναι ένα καλό δώρο για το δέρμα σας.

Υ.Γ. Προς τα αγόρια που ίσως διαβάσουν αυτή την ανάρτηση.
Μην νομίζετε πως εσάς δεν σας αφορά τι τύπο δέρματος έχετε. Μπορεί εσείς να μην ασχολείστε ιδιαίτερα με την φροντίδα και την περιποίηση αλλά δεν θα ήταν καθόλου κακό να χρησιμοποιήσετε για καθαρισμό ένα ειδικό σαπούνι για το πρόσωπο και μια ενυδατική κρέμα (υπάρχουν προϊόντα και για άνδρες), άλλωστε κανείς δεν θα το μάθει παρά μόνο εσείς οι ίδιοι και σίγουρα θα νιώσετε πιο ανάλαφροι και πιο ξεκούραστοι μόνο με αυτά τα δύο απλά βήματα.

 
Πείτε μας την γνώμη σας, 
εσείς γνωρίζετε το δέρμα σας; ποιοι είναι οι δικοί σας τρόποι φροντίδας;
Φιλιά,
Δέσποινα

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος1/3/12 22:20

    Πολύ ωραίο το blog σας κορίτσια και ωραίο post! Φιλιά και καλό μήνα!!!

    http://beautystr.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή