Facebook Twitter Instagram YouTube Bloglovin' Newsletter Email

27.4.12

Ημερίδα με θέμα ''Εγκυμοσύνη και Διατροφή'' 24/4/12

Γεια σας κορίτσια! Τι κάνετε;
Εγώ είμαι πολύ χαρούμενη γιατί επιτέλους η Σοφία με παρακίνησε κι έτσι ξεκινήσαμε γυμναστήριο για να φύγει κάθε τι περιττό :)
Ανυπομονώ να φορέσω το παλιό μου τζιν :P
Τέσπα μην σας κουράζω άλλο... Όπως σας είχα υποσχεθεί σας ετοίμασα ένα post περί εγκυμοσύνης και διατροφής με αφορμή την ημερίδα που διοργάνωσε το νοσοκομείο Αρεταίειο, δεν ξέρω κατά πόσο μπόρει  κάποια από εσάς να είναι έγκυος αλλά πιστεύω πως είναι ένα θέμα που μας ενδιαφέρει αφού κάποια στιγμή
όλες θα γίνουμε μανούλες...


Η ημερίδα έγινε στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, ένα υπέροχο κτήριο με υπέροχη θέα... (συγνώμη που δεν έβγαλα κάποια φώτο να σας δείξω αλλά άργησα να φτάσω γιατί χάθηκα μέχρι να το βρω και έφτασα μόλις άρχισαν να μιλάνε).
Μας μίλησαν για την διατροφή σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης δηλαδή πριν, κατά την διάρκεια και μετά,... οι ομιλίες ήταν πολύ ωραίες, ενδιαφέρουσες και με εξαιρετική προετοιμασία!
Πολλά είπα ας μπω στο ψητό :P

Γονιμότητα και Διατροφή

Τι επηρεάζει την γονιμότητα;
- Η παχυσαρκία,
- το αλκοόλ (max. 4 ποτηράκια του κρασιού)
- και η καφεΐνη ( max. 200mg/day).

Ποια διατροφή θα πρέπει να ακολουθήσει κάποια γυναικά που θέλει να τεκνοποιήση;
Η αλήθεια είναι πως εδώ μας είπαν ότι ξέρουμε λίγο πολύ όλες μας, τα ακούμε και στην τηλεόραση και παντού... είναι απλά να ακολουθήσουμε κάποιο ισορροπημένο τρόπο διατροφής, όλα με μέτρο όπως το λέω εγώ ή αλλιώς γνωστή σε όλους
μεσογειακή διατροφή.


συμβουλές:
- Προσπαθήστε να έχετε φυσιολογικό βάρος.
- Να πέρνετε τα απαραίτητα Ω3, φολικό οξύ, σίδηρο και βιταμίνη C
που χρειάζεται ο οργανισμός.
- Περιορίστε το αλκοόλ.
- Ρυθμίστε καλά το σάκχαρο σας.
- και αποφύγετε την τοξοπλάσμωση.

Εγκυμοσύνη και Διατροφή

Όσον αφορά την διατροφή ενώ είστε έγκυες; Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής όπως η μεσογειακή διατροφή που αναφέραμε πιο πάνω, αποφύγετε το αλκοόλ και το κάπνισμα. Τώρα βέβαια επειδή μια εγκυμοσύνη δεν έρχετε κατά παραγγελία υπάρχουν κίνδυνοι είτε κάποια γυναίκα είναι υπέρβαρη είτε ελλιποβαρής όπως η εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη, η γεννήση παιδιού μεγάλου βάρους, ο πρόωρος τοκετός ή η γέννηση ελλειποβαρούς παιδιού.


*Εγώ πάντως λέω να μην πανικοβληθεί όποια γυναίκα το διαβάσει και περιμένει μωράκι, δεν είναι απαραίτητο ότι θα συμβεί κάτι από όλα αυτά είτε είναι παχύσαρκη είτε ελλιποβαρής φυσικά και ο γυναικολόγος γνωρίζει την κάθε μία σας και την κατάσταση της και θα σας δώσει τις οδηγίες που είναι απαραίτητες για την κάθε μία σας.

Γαλουχία

Ο μητρικός θηλασμός θα πρέπει να γίνεται για τουλάχιστον 6 μήνες και το αν κάποια γυναίκα θα έχει γάλα δεν εξαρτάται από το μέγεθος του στήθους της αλλά με το αν θηλάζει το μωράκι της (όσο πιο συχνά τόσο περισσότερο γάλα).

Ποιά είναι τα οφέλη του θηλασμού για το βρέφος;
- Αύξηση του IQ του βρέφους.
- Μείωση των λοιμώξεων αναπνευστικού, κεντρικού νευρικού συστήματος, γαστρεντερικού, άσθματος, παιδικής παχυσαρκίας.
- Πιθανή προστασία από λευχαιμία και λέυκωμα.
- Καλύτερη διαμόρφωση προσώπου και στοματικής κοιλότητας.
- Βελτίωση οστικής πυκνότητας.
  - Προφύλαξη από αλλεργίες.
- Λόγο του ότι το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο, το παιδί έχει λιγότερους κολικούς.
- Συχνός θηλασμός από την πρώτη στιγμή, μειώνει τον κίνδυνο του νεογνικού ίκτερου.
- Αποδεδειγμένο είναι ότι τα μωρά που θηλάζονται κινδυνεύουν πολύ λιγότερο από τον ξαφνικό νεογνικό θάνατο, οι ακριβείς αιτίες του οποίου δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί.
 - Ο θηλασμός έχει και πολλά μακροχρόνια πλεονεκτήματα για την υγεία του παιδιού σας. Έχει αποδειχθεί με επιστημονικές έρευνες ότι ο θηλασμός  προφυλάσσει από την  παχυσαρκία, το σακχαρώδη διαβήτη, μερικές μορφές καρκίνου, καρδιοπάθειες και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ποιά τα οφέλη του θηλασμού για την μητέρα;
- Μικρότερη απώλεια αίματος.
- Επιστροφή του βάρους πιο γρήγορα στο φυσιολογικό.
- Αντισύλληψη.
- Προστασία από καρκίνο του μαστού, των οωθηκών και του ενδομητρίου.
 - Οι ορμόνες που παράγονται κατά το θηλασμό στο σώμα, σας κάνουν πιο ευαίσθητη και διευκολύνουν την ανάπτυξη μιας βαθιάς σχέσης αγάπης και στοργής με το μωρό σας. Η σωματική επαφή και η ζεστασιά που απολαμβάνει το μωρό σας κατά το θηλασμό, δίνουν τις πρώτες γερές βάσεις της ψυχολογικής του ανάπτυξης.

Τέλος, μας μίλησαν για πολυβιταμινούχα σκευάσματα για όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης (πριν, κατά την διάρκεια και στην γαλουχία) αλλά εγώ δεν θα ήθελα να επεκταθώ γιατί πρώτων δεν είμαι φίλος των συμπληρωμάτων διατροφής και δεύτερον ένας γυναικολόγος πιστευώ γνωρίζει καλύτερα από εμένα για να τον ρωτήσετε.

Αυτά τα ολίγα από την ημερίδα που έγινε, πιστεύω ήταν ενδιαφέρον να τα γνωρίζουμε όλες μας είτε περιμένουμε είτε όχι μωράκι....
Εγώ έχω να προσθέσω πως καλό θα ήταν να κοιτάμε την υγεία μας και να μην περιμένουμε να μείνουμε έγκυες για να ξεκινήσουμε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής
και ζωής!

Πολλά φιλιά σε όλες :*
και καλή λευτεριά σε όσες μας διαβάζετε και περιμένετε το μωράκι σας και τις καλύτερες ευχές μας για όσες είδη το κρατάτε στην αγκαλίτσα σας! :)

Δέσποινα

1 σχόλιο: