Facebook Twitter Instagram YouTube Bloglovin' Newsletter Email

19.11.17

Travel to Καλάβρυτα


Με το σημερινό ποστ θέλω να σε ταξιδέψω στα υπέροχα Καλάβρυτα που προσωπικά ερωτεύτηκα και είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ σε ένα από τα ταξίδια μου.
Αναφορικά τα Καλάβρυτα είναι μια ορεινή κωμόπολη του νομού Αχαΐας, χτισμένη στις πλαγιές των Αροανίων (Χελμός) και σύμφωνα με ιστορικές αναφορές το όνομα σημαίνει ''καλές βρύσες''. Με υψόμετρο 735 μέτρων, τα Καλάβρυτα απέχουν από την Αθήνα περίπου 190χλμ. κάνοντάς τα σίγουρα από τους ιδανικούς χειμερινούς προορισμούς για σύντομες εξορμήσεις.

Επισκέπτωντας τα Καλάβρυτα αρχικά αυτό που σε εντυπωσιάζει και ξεχωρίζει είναι η αισθητική, παντού πέτρα, ξύλο και η μυρωδιά από το τζάκι που προσωπικά λατρεύω, σε κάνει να αισθάνεσαι οικεία σαν το σπίτι σου, με άκρως ζεστό και χουχουλιάρικο κλίμα ιδανικό για χαλάρωση. Οι κάτοικοι φιλόξενοι και χαμογελαστοί, πρόθυμοι να σε κατατοπίσουν και να σε κατευθύνουν με το τι θα πρέπει να κάνεις και να δεις, κι όσο βρίσκεσαι εκεί σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι ανήκεις εκεί.
Σίγουρα τα Καλάβρυτα είναι ένας από τους ιδανικούς προορισμούς για χειμερινές αποδράσεις, χάρη του υπέροχου τοπίου που συνήθως ντύνεται στα λευκά αλλά και του χιονοδρομικού κέντρου τους. Το κλίμα που επικρατεί τον Χειμώνα είναι κρύο με βροχές και χιονοπτώσεις, με τσουχτερό κρύο και χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και με ηλιοφάνεια.


Η πλατεία των Καλαβρύτων.


Τα Καλάβρυτα είναι πολύ όμορφα για να ένα περίπατο απολαμβάνοντας την ομορφιά της φύσης, επίσης στην περιοχή μπορείς να βρεις πολλά μέρη για να απολαύσεις τον καφέ σου ή το ζεστό ρόφημα σου δίπλα σε ένα τζάκι. Σε συνδυασμό με την χιονόπτωση που μπορεί να επικρατεί η αίσθηση είναι αξέχαστη.


Το Δημοτικό μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος είναι από τα μέρη που πρέπει να επισκεφτείς σίγουρα. Πρόκειται για το Δημοτικό σχολείο των Καλαβρύτων, που χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς. Μετά την απελευθέρωση ανακατασκευάστηκε και το 1986 κηρύχθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και αποφασίστηκε να στεγάσει το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Εξαιρετικά διαμορφωμένο η περιήγηση είναι εύκολη χωρίς να σε κουράζει, μεταφέροντας σου μοναδικά το κλίμα της εποχής


Από τα πιο ξεχωριστά μνημεία της πόλης των Καλαβρύτων είναι ο Τόπος της Θυσίας, στο λόφο του Καπή, βρίσκεται περίπου 500 μέτρα από το κέντρο, στο δρόμο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο. Εκεί στις 13 Δεκεμβρίου 1943, οδηγήθηκαν από τους Γερμανούς όλοι οι άνδρες από 14 ετών και πάνω, όπου και εκτελέστηκαν. Σήμερα εκεί βρίσκεται ένας μεγάλος Σταυρός που θυμίζει το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα. Στις στήλες που περιβάλλουν τον κεντρικό χώρο αναγράφονται τα ονόματα των οικογενειών των Εκτελεσθέντων. Στην κατακόμβη είναι αναρτημένα μικρά καντήλια ισάριθμα με τις οικογένειες των εκτελεσθέντων. 


Σίγουρα επίσης πρέπει να επισκεφτείς το Σπήλαιο Λιμνών για να δεις το μεγαλείο που μπορεί να δημιουργήσει η φύση, αν και δυστυχώς δεν επιτρεπόταν οι φωτογραφίες στο εσωτερικό του για να σου μεταφέρουμε εικόνες από εκεί.  Βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά του Δήμου Λευκασίου Αχαΐας, και απέχει μόλις 17χλμ. από τα Καλάβρυτα. Στο εσωτερικό του έχουν φτιαχτεί τεχνητές γέφυρες όπου σου επιτρέπουν να διασχίσεις κατά μήκος το εσωτερικό του σπηλαίου και να θαυμάσεις τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες που έχει μαγικά δημιουργήσει η φύση. 
Φεύγοντας από το Σπήλαιο των Λιμνών σε μικρή απόσταση βρίσκεται το χωριό Πλανητέρο, όπου μέσα σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον με τρεχούμενα νερά και πανύψηλα δέντρα είναι φτιαγμένο το πεστροφείο, εκεί λειτουργεί μια πέτρινη ταβέρνα όπου μπορείς να απολαύσεις πέστροφα ή σολομό.



Το σπίτι της Μαριώς είναι σίγουρα από τα εστιατόρια που πρέπει να επισκεφτείς στην ζωή σου. Οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό φιλικοί, πρόσχαροι, ζεστοί έχουν διαμορφώσει έναν χώρο πραγματικά σαν να βρίσκεσαι στο σπίτι σου, έχοντας την αίσθηση ότι απολαμβάνεις το γεύμα σου οικογενειακά. Φυσικά το τζάκι κάνει το κλίμα πιο χουχουλιάρικο. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις οπωσδήποτε την πατζαροσαλάτα και φυσικά την τυρόπιτα τους που μου έχει μείνει αξέχαστη, και φυσικά στο μέλλον θέλω να επισκεφτώ ξανά καθώς έφυγα με τις καλύτερες εντυπώσεις. Σημείωσε πως στις 4 μέρες διαμονής μου εκεί το επισκέφθηκα δύο φορές, νομίζω πως το γεγονός αυτό τα λέει όλα! Βρίσκεται στο 4ο χλμ. Καλαβρύτων-Διακοπτού περίπου 5-10 λεπτά με αυτοκίνητο από το κέντρο των Καλαβρύτων.




Η περιοχή διαθέτει επίσης δύο ιστορικά μοναστήρια, εγώ επισκέφτηκα την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου όπου βρίσκεται στο 10ο χιλιόμετρο του δρόμου Καλαβρύτων-Πούντας-Ε.Ο.Πατρών-Αθηνών. Είναι χτισμένη το 362 σε ένα εντυπωσιακό τοπίο, στην είσοδο μιας φυσικής σπηλιάς. Η μονή είναι έτσι διαμορφωμένη όπου μπορείς να να απολαύσεις κι εσύ το μεγάλο πλούτο κειμηλίων όπου διαθέτει. Η θέα της μαγευτική σου προκαλεί δέος και απίστευτη ηρεμία, το μόνο που ακούγεται είναι ο ήχος της φύσης, κάνοντας την περιήγηση μοναδική.



Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να παραλήψεις είναι η βόλτα με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο απολαμβάνωντας μια αξέχαστη διαδρομή με απαράμιλλη θέα.
Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος κατασκευάστηκε αρχικά για να συνδέει σιδηροδρομικά το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα διασχίζοντας το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού και μέσα από μια διαδρομή γεμάτη σήραγγες και γέφυρες καλύπτει συνολικά απόσταση περίπου 22χλμ. Σήμερα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για τουριστική περιήγηση αποτελώντας ένα από τα ωραιότερα φυσικά αξιοθέατα της χώρας μας. Έχει χαρακτηριστεί η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων.







Για μια μίνι απόδραση σε απόσταση περίπου 25χλμ. από τα Καλάβρυτα στις πλαγιές του Ερύμανθου βρίσκονται οι Καταρράκτες Αγίου Ταξιάρχη ανάμεσα στα χωριά Άνω και Κάτω Βλασία. 
Θα πρότεινα το αυτοκίνητο να το αφήσεις στον κεντρικό δρόμο και να συνεχίσεις πεζοπορία τον χωματόδρομο μέχρι να κατέβεις στους καταρράκτες για να απολαύσεις το τοπίο και τον αέρα του αλλά και γιατί η πρόσβαση με αυτοκίνητο δεν είναι εύκολη από ένα σημείο κι μετά. Η διαδρομή δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη οπότε μη σε τρομάζει και υπάρχει διαμορφωμένο ειδικό μονοπάτι όπου μπορείς να διασχίσεις. Η θέα είναι άκρως ονειρική με την μαγεία της φύσης να σε δικαιώνει φτάνοντας στο προορισμό αλλά και σε όλη την διαδρομή. Υπάρχει διαθεσιμότητα να απολαύσεις και μπάνιο στη διαμορφωμένη βάθρα με το καταρράκτη της.


Τέλος, δεν θα μπορούσα να παραλείψω το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων καθώς είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας. 
Βρίσκεται μόλις 15χλμ. από τα Καλάβρυτα και η διαδρομή για εκεί είναι απίστευτη. Δυστυχώς όταν πήγα εγώ δεν ήταν ανοιχτό ώστε να απολαύσω τις δραστηριότητες και ούτε μπόρεσα να απολαύσω ένα ζεστό καφεδάκι με θέα τα χιόνια, όμως παίξαμε με το χιόνι σαν μικρά παιδιά, απολαύσαμε την κάτασπρη θέα, οπότε αν πας χειμώνα κι έχει χιονίσει αξίζει να το επισκεφτείς έστω και γι' αυτό.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Καλάβρυτα μπορείς να αναζητήσεις στα www.ekalavrita.gr και www.kalavrita-ski.gr

Το ταξίδι μου στα Καλάβρυτα τελείωσε αφήνοντας μου τις πιο όμορφες αναμνήσεις και εικόνες.
Σίγουρα την επόμενη φορά που θα τα επισκεφθώ θέλω να δω περισσότερο την γύρω περιοχή,
Χρόνος και καλή διάθεση να υπάρχει και όλα γίνονται...
Με το ποστ μου ελπίζω να σε ταξίδεψα νοερά κι εσένα μέχρι εκεί και να σου μετέφερα όμορφες εικόνες.
Αλήθεια εσύ έχεις επισκεφτεί τα Καλάβρυτα;
Τι άλλο θα μου πρότεινες για ίσως κάποια επόμενη φορά που θα βρεθώ εκεί;

ΥΓ. Όλες οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματικά δικαιώματα και ανήκουν αποκλειστικά στο Sisters Beaute.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου