Facebook Twitter Instagram YouTube Bloglovin' Newsletter Email

18.2.12

Aνακαλύψτε τα μαλλιά σας



Τα μαλλιά παίζουν σημαντικό ρολό στην εμφάνιση μας ώστε να δείχνουμε υγιείς, για να το πετύχουμε αυτό  πρέπει να γνωρίζουμε τις ανάγκες των μαλλιών μας και φροντίζοντας τα σωστά νιώθουμε παράλληλα  κι εμείς οι ίδιες όμορφες και  φτιάχνει η διάθεση μας.

Θα πρέπει να εκτιμήσουμε τα μαλλιά μας ως προς το μέγεθος. Η υφή των μαλλιών εξαρτάται από την διάμετρο της βάσης της τρίχας.
Τα πυκνά μαλλιά έχουν τη πλατύτερη διάμετρο στη βάση της τρίχας και μπορεί να δίνουν μια τραχιά αίσθηση όταν τα ακουμπάτε.
Τα λεπτά μαλλιά έχουν τη μικρότερη διάμετρο τρίχας και τείνουν να είναι ελαφρά και να σπάνε εύκολα.
Τα μεσαία μαλλιά έχουν μεσαία διάμετρο τρίχας και συνήθως είναι πιο απαλά και πιο λαμπερά από τους άλλους τύπους.
Επίσης τα μαλλιά ορίζονται  και από το σχήμα τους:  ίσια, σπαστά ή σγουρά.
Το αν τα μαλλιά μας είναι πυκνά ή λεπτά αυτό εξαρτάται και από τον αριθμό των τριχών που έχουμε στο κεφάλι μας .
Κατά μέσο όρο στο κεφάλι μας υπάρχουν περίπου 100.000-150.000 τρίχες και από αυτές 50-100 μπορεί να πέφτουν σε καθημερινή βάση.
Τα πυκνά μαλλιά αποτελούνται περίπου από 150.000 τρίχες ενώ

τα λεπτά μαλλιά από 90.000 τρίχες.



Βασικοί τύποι:
  • Κανονικά μαλλιά
  • Λιπαρά μαλλιά
  • Ξηρά μαλλιά

Κανονικά μαλλιά: Κανονικά είναι τα μαλλιά που χτενίζονται εύκολα, δεν είναι λιπαρά αλλά ούτε και ξηρά στην αφή, δείχνουν υγιή και λαμπερά σχεδόν πάντα.
Για να τα διατηρήσετε σε καλή κατάσταση κάντε μια θεραπεία με ενυδατική μάσκα δύο φορές το μήνα στο σπίτι ή σε κάποιο κομμωτήριο.

Λιπαρά μαλλιά: Λιπαρά είναι τα μαλλιά που λαδώνουν μία με δύο ημέρες μετά από σωστό λούσιμο (αν τα πλένετε με χλιαρό νερό, χρησιμοποιείτε το κατάλληλο προϊόν και δεν τα τρίβετε δυνατά).
Διάγνωση: Αν τα μαλλιά σας δεν έχουν όγκο και λάμψη,  δείχνουν συχνά λαδωμένα, τότε είναι λιπαρά.
Αντιμετώπιση: Διάλεξτε ένα σαμπουάν εξισορρόπησης και ένα απαλό conditioner, το οποίο θα χρησιμοποιείτε μόνο στις άκρες και όχι στη ρίζα των μαλλιών σας. Φρόντιστε επίσης να αποφεύγετε το πολύ ζεστό νερό και τον καυτό αέρα από το πιστολάκι γιατί «ξυπνούν» τους σμηγματογόνους αδένες.

Ξηρά μαλλιά: Τα ξηρά μαλλιά δείχνουν άγρια και θαμπά επειδή τα «λέπια» τους, δηλαδή οι κερατινοποιημένες στιβάδες που περιβάλλουν την τρίχα, έχουν ανοίξει. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω των εξωτερικών επιθέσεων που δέχονται καθημερινά από το περιβάλλον, τον τρόπο που τους συμπεριφερόμαστε και τα κατάλληλα προϊόντα που χρησιμοποιείται.
Διάγνωση: Αν τα μαλλιά σας σπάνε, φριζάρουν, ηλεκτρίζονται εύκολα και φορμάρονται δύσκολα, τότε είναι ξηρά.
Αντιμετώπιση: Επιλέξτε σαμπουάν, conditioner και μάσκες με συστατικά που τρέφουν την τρίχα σε βάθος, χαρίζοντας τους τροφή και ενυδάτωση. Αποφεύγετε να τα σαπουνίζετε συχνά γιατί η τρίχα γίνεται πολύ πιο εύθραυστη, φροντίστε να μην στεγνώνετε τα μαλλιά σας τρίβοντας τα με πετσέτα και μην χρησιμοποιείται προϊόντα styling που περιέχουν οινόπνευμα.

*ιδιαίτερα επιβλαβείς παράγοντες για την υγεία των μαλλιών θεωρούνται η υγρασία, το οινόπνευμα και τα αλκαλικά σαμπουάν.

*Tip: Κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέπτη , τα πυκνά μαλλιά συνήθως καλύπτουν πλήρως το τριχωτό της κεφαλής, εκτός από τα σημεία που μπορεί να υπάρχουν λίγα μαλλιά που “πετάνε”. Τα λεπτά μαλλιά κάθονται στο κεφάλι και μπορεί να υπάρχουν περιοχές που να φαίνεται παραπάνω το τριχωτό της κεφαλής. Τα κανονικά μαλλιά είναι κάπου ανάμεσα, γενικά είναι απαλά και αφήνουν τα δάχτυλα να περνούν άνετα από μέσα τους.

Αν ακόμα δεν είστε σίγουρες και δε μπορείτε να καταλήξετε κάπου μπορείτε να δοκιμάσετε το τεστ του στεγνώματος με φυσικό τρόπο. Αν τα μαλλιά κάνουν λιγότερο από μία ώρα να στεγνώσουν τότε είναι λεπτά, και όσο περισσότερη ώρα περνάει τόσο πιο πυκνά είναι.

Επίσης παρατηρήστε μια τρίχα από τα μαλλιά σας  πάνω σε άσπρο χαρτί .
Τα πυκνά μαλλιά ξεχωρίζουν πάνω στο άσπρο χαρτί και αγγίζοντας τα αφήνουν την αίσθηση κάτι σκληρού όταν περνάτε ανάμεσα τα δάχτυλα.
Τα λεπτά μαλλιά είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσετε και δεν είναι εύκολο να τα πιάσετε.
Τα κανονικά μαλλιά είναι εύκολο να εντοπιστούν και δεν είναι άγρια στο άγγιγμα. 

Πείτε μας τις δικές σας ιδέες,
Εσείς τι τύπο μαλλιών έχετε; Πως περιποιήστε τα μαλλιά σας;

Πολλά φιλιά,
Σοφία

1 σχόλιο:

  1. δυστυχώς λεπτά, καθόλου πυκνά, λιπαρά αλλά και φριζαρισμένα. το χειροότερο μου χαρακτηριστικό πιστεύω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή